Waarom eiceldonatie?

Eiceldonatie kan uitkomst bieden voor stellen bij wie zwanger worden met eigen eicellen niet (meer) mogelijk is of waarbij de kansen erg klein zijn geworden. Er zijn verschillende medische en persoonlijke redenen om te kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling met donoreicellen.

Eiceldonatie kan overwogen worden als je:

  • in de vervroegde overgang bent (premature ovariuminsufficiëntie of POI);

  • een sterk verminderde eicelkwaliteit of lage eicelvoorraad hebt, bijvoorbeeld door leeftijd of na medische behandelingen zoals chemotherapie;

  • een erfelijke aandoening hebt en het risico op overdracht aan je kind wilt vermijden;

  • op latere leeftijd zwanger wilt worden, waarbij de kans op succes met eigen eicellen kleiner is;

  • meerdere IVF-pogingen zonder resultaat hebt gehad met eigen eicellen.

Eiceldonatie is een intensieve vruchtbaarheidsbehandeling, maar het geeft vaak goede kansen en nieuwe hoop. Zeker bij trajecten in het buitenland is goede begeleiding, zowel praktisch als emotioneel, onmisbaar.

Voor wie is eiceldonatie geschikt?

Hetero

Heterostellen kunnen in de meeste landen een eiceldonatietraject volgen. Populaire bestemmingen zijn onder andere Nederland, Spanje, Portugal, Griekenland, Denemarken, Finland, Cyprus, de VS en Tsjechië. De regelgeving en voorwaarden kunnen per land verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van anonimiteit en wachttijden.

Alleenstaand

Voor alleenstaande wensouders die kiezen voor dubbele donatie (eiceldonatie + donorsperma) zijn er mogelijkheden in landen zoals Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus en de Verenigde Staten. In sommige landen, zoals Tsjechië en Polen, is dubbele donatie voor singles niet toegestaan.

Lesbisch

Voor lesbische stellen zijn er volop mogelijkheden voor eiceldonatie, maar de wetgeving verschilt per land. In sommige landen, zoals Tsjechië, Polen, Oekraïne en Griekenland, is eiceldonatie voor paren van hetzelfde geslacht niet toegestaan. In andere landen, zoals Spanje, Portugal, Cyprus en de Verenigde Staten, kunnen lesbische stellen wél een eiceldonatietraject starten.

Daarnaast bieden veel klinieken de mogelijkheid tot ROPA-behandeling (Reception of Oocytes from Partner). Hierbij worden de eicellen van de ene partner bevrucht en teruggeplaatst bij de andere partner, zodat beide moeders fysiek betrokken zijn bij de zwangerschap.